Σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες κυβερνοασφάλειας (όπως οι Breachsense και HookPhish), η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας φέρεται να έχει υποστεί σοβαρή κυβερνοεπίθεση από την ομάδα Babuk2, με διαρροή 339 GB ευαίσθητων αρχείων, στις αρχές Απριλίου 2025.
Η κυβερνοεπίθεση αποκαλύφθηκε μέσω παρακολούθησης dark web στις 3–4 Απριλίου 2025. Οι αναρτήσεις της ομάδας στους καταλόγους ransomware sites κάνουν σαφή αναφορά στην “Hellenic Air Force” και περιγράφουν με λεπτομέρειες τη διαρροή.
Κυβερνοεπίθεση στην Πολεμική Αεροπορία – Διεθνείς αναφορές για μαζική διαρροή δεδομένων
Ωστόσο, καμία ελληνική δημόσια αρχή, ΜΜΕ ή κρατικός φορέας δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επίσημα το περιστατικό έως σήμερα. Το INFORMIX απέστειλε επίσημα αιτήματα σε φορείς και κόμματα, χωρίς απάντηση – Τοποθετεί το ρεπορτάζ σε δημόσια θέα
Τι είναι γνωστό από διεθνείς πηγές
- Χρονολογία συμβάντος (3–4 Απριλίου 2025)
- Η διαρροή εμφανίστηκε στο dark web και εντοπίστηκε από πλατφόρμες threat intelligence όπως η Breachsense, ramsonware.live και HookPhish.
- Αναφέρεται όγκος 339 GB, χωρίς λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.
- Η επίθεση αποδίδεται στην ομάδα Babuk2, παρακλάδι άλλης ransomware οργάνωσης.
Επιπτώσεις
- Εθνική ασφάλεια και επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Διαρροή τεχνικών στοιχείων αεροσκαφών, επιχειρησιακών σχεδίων ή προσωπικών δεδομένων.
- Πιθανή διατάραξη διεθνών ασκήσεων (π.χ. Iniochos 2025).
- Πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. στον τομέα ασφάλειας πληροφοριών.
Τι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί
- Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις στον Ελληνικό Τύπο (ΕΡΤ, Armyvoice, κ.λπ.).
- Η ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (haf.gr) δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.
- Καμία ανακοίνωση από ΔΙ.Δ.Η.Ε. (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) ή το ΥΠΕΘΑ.
Το INFORMIX ζήτησε επίσημες απαντήσεις από ΥΠΕΘΑ, ΓΕΑ, ΔΙ.Δ.Η.Ε., κόμματα. Καμία αντίδραση έως σήμερα!
Συμπέρασμα
Η πληροφορία περί μαζικής κυβερνοεπίθεσης στην Πολεμική Αεροπορία – με διαρροή 339 GB δεδομένων από την ομάδα Babuk2 – παραμένει ανεπιβεβαίωτη από ελληνικές κρατικές αρχές, πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης, παρόλο που αναφέρεται από διεθνείς βάσεις δεδομένων κυβερνοαπειλών.
Αποστειλαμε επίσημη ενημέρωση και αίτημα επιβεβαίωσης προς την Πολεμική Αεροπορία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τα πολιτικά κόμματα. Ζητήσαμε κοινοβουλευτική παρέμβαση από τα πολιτικά κόμματα μέσω των αρμόδιων τομέων πολιτικής.
Ωστόσο, προκύπτει ένα σοβαρό και εύλογο ερώτημα:
- Αν η πληροφορία είναι ανακριβής ή ψευδής, γιατί εμφανίζεται με τόση σαφήνεια και λεπτομέρεια σε αξιόπιστες διεθνείς πλατφόρμες κυβερνοαπειλών; Γιατί επιτρέπουμε την δυσφήμηση της Πολεμικής Αεροπορίας;
- Αν όμως είναι αληθινή, πώς εξηγείται η πλήρης σιωπή των ελληνικών Αρχών και η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης ή κάλυψης από τα ΜΜΕ και τον πολιτικό κόσμο;
Το INFORMIX “Ο Πληροφορικός”, αναμένει επίσημες απαντήσεις από τους αρμόδιους θεσμούς για να αποσαφηνιστεί η πραγματικότητα γύρω από ένα περιστατικό που, αν επιβεβαιωθεί, θέτει σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και θεσμικής διαφάνειας. Το INFORMIX παραμένει διαθέσιμο για την ενσωμάτωση κάθε επίσημης τοποθέτησης, διάψευσης ή διευκρίνησης. Το δημόσιο συμφέρον και η εθνική ασφάλεια απαιτούν διαφάνεια και ανοιχτή συζήτηση.