Εντυπώσεις από 24ο Συνέδριο InfoCom – DigitAll Greece!

Εντυπώσεις από 24ο Συνέδριο InfoCom – DigitAll Greece!

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη για τη χώρα στο 24ο Συνέδριο InfoCom. Στόχος η πλήρη ψηφιοποίησή της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Παρά τις εξαγγελίες και τις φιλόδοξες στρατηγικές, η πραγματικότητα δείχνει ότι πολλές από αυτές παραμένουν απλώς πολιτικές υποσχέσεις. Η υλοποίηση καθυστερεί, τα γραφειοκρατικά εμπόδια επιμένουν, και οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες, δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να προσαρμοστούν. Χωρίς ουσιαστική δράση, κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω, βλέποντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ένα ακόμα «μότο» παρά ως μια πραγματική αλλαγή.

Αναπάντητα ερωτήματα

  • Ποια είναι τα μεγάλα έργα που τρέχουν και πως θα αλλάξουν τη μορφή της χώρας;
  • Ποια είναι τα «μαθήματα» που μπορέσαμε να πάρουμε τα τελευταία δύο χρόνια;
  • Ποιες είναι οι καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα,
  • Ποιοι άξονες χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και προσοχή;
  • Τι χρειάζεται να προσέξει μια επιχείρηση όταν προχωρά σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού και ποια είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να έχει υπόψιν της;
  • Τι δυνατότητες χρηματοδότησης και στήριξης υπάρχουν από την Πολιτεία;

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η ενσωμάτωση βασικών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, από τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

Επισημάνσεις

Στο 24ο Συνέδριο InfoCom – DigitAll Greece, επισημανθηκε η ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών με στόχο την πλήρη ανάπτυξη των υποδομών συνδεσιμότητας. Ιδίως του 5G, που αποτελούν προϋπόθεση για προηγμένες υπηρεσίες και καινοτόμες εφαρμογές. Παράλληλα, η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί έναν ακόμα κρίσιμο τομέα στον οποίο χρειάζεται να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι εντείνουν τις επενδύσεις τους για την επέκταση των δικτύων 5G και οπτικών ινών. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς μεγάλες πολυεθνικές επιλέγουν την Ελλάδα για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων, ερευνητικών κέντρων ή δομών. Η ύπαρξη αξιόπιστων και προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υποδομών δεν συμβάλλει μόνο στην εύρυθμη λειτουργία αυτών των κέντρων, αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθιστώντας τη χώρα έναν σημαντικό κόμβο τεχνολογίας.

Επιπλέον, μετά την πανδημία και την ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων από πολλούς οργανισμούς, είναι ξεκάθαρο πως η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα ενισχύσει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και την καινοτομία. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ταχύτατες και αξιόπιστες συνδέσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ψηφιακή τους παρουσία και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρόλο που το e-commerce βρίσκεται σε άνοδο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του παραμένει χαμηλό.